... Skip to main content

Αφυγραντήρας τι να προσέξω;

Η υγρασία είναι ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί χιλιάδες σπίτια, καθώς αυτός ο «απρόσκλητος» και ανεπιθύμητος επισκέπτης στις περισσότερες περιπτώσεις προκαλεί πολλά προβλήματα, τα οποία ξεκινούν από την αισθητική των χώρων του σπιτιού και φτάνουν μέχρι ακόμη και σε σοβαρά θέματα υγείας. Το θετικό βέβαια είναι ότι υπάρχει λύση, καθώς ένας αφυγραντήρας είναι η συσκευή που μπορεί να αναλάβει να βγάλει τα «κάστανα από τη φωτιά», μειώνοντας την υγρασία και εξασφαλίζοντας  καθαρό περιβάλλον, υγιή ατμόσφαιρα και αναβαθμισμένη ποιότητα ζωής. Μάλιστα, το σημαντικότερο είναι ότι οι τιμές τους πλέον είναι αρκετά προσιτές, καθώς με πραγματικά ελάχιστο κόστος μπορείτε να εξασφαλίσετε υγεία και ευεξία για εσάς και την οικογένεια σας.

Αφυγραντήρες Kullhaus

Αν και με το πλήθος των μοντέλων που κυκλοφορούν στην αγορά, η επιλογή ενός αφυγραντήρα φαντάζει ως μια σχετικά εύκολη υπόθεση, ωστόσο πριν να προβείτε στην αγορά του, θα πρέπει πρώτα να δώσετε ξεχωριστή προσοχή σε μία σειρά από τεχνικά χαρακτηριστικά και δυνατότητες της «υποψήφιας» συσκευής. Με αυτόν τον τρόπο θα βεβαιωθείτε ότι κάνατε μία σωστή επιλογή που να προσαρμόζετε και να καλύπτει καλύτερα τις ανάγκες σας.

Ποιός είναι ο καλύτερος αφυγραντήρας ;

Ίσως να σας παραξενέψουμε, αλλά δε θα ξεκινήσουμε με αριθμούς και το πόσα λίτρα αφυγραντήρα είναι κατάλληλος για το σπίτι σας. Αν και πολύ χρήσιμο στοιχείο, εμείς στην Kullhaus πιστεύουμε βαθιά ότι η ποιότητα κατασκευής του αφυγραντήρα είναι ό,τι πιο σημαντικό στην αγορά του κατάλληλου αφυγραντήρα. Διότι ο αφυγραντήρας δεν είναι μόδα. O αφυγραντήρας θα πρέπει να είναι κομμάτι της καθημερινότητας, όταν μαγειρεύουμε, όταν στεγνώνουμε ρούχα, όταν κάνουμε μπάνιο, κλπ.

 

1.   Ποιότητα κατασκευής αφυγραντήρα

Η ποιότητα κατασκευής είναι ό,τι πιο σημαντικό όχι μόνο στην αγορά αφυγραντήρα, αλλά και οποιασδήποτε ηλεκτρικής συσκευής για το σπίτι. Πως μπορεί κάποιος να διαπιστώσει την ποιότητα ενός αφυγραντήρα; Θα πρέπει να δείτε από κοντά τον αφυγραντήρα, να τον ακουμπήσετε, να νιώσετε την ποιότητα των πλαστικών του αφυγραντήρα, τη στιβαρότητα, άρα και την ποιότητα κατασκευής του αφυγραντήρα. Υπάρχουν κατασκευαστές που προσφέρουν φθηνές λύσεις αφυγραντήρων, με σχετικά ικανοποιητική απόδοση και σίγουρα περιορισμένο χρόνο ζωής. Υπάρχουν και άλλοι που εγγυώνται την ποιότητα. Πρέπει να δείτε από κοντά έναν αφυγραντήρα Kullhaus για να καταλάβετε την ποιότητα κατασκευής αφυγραντήρα. Η ποιότητα των πλαστικών και η στιβαρή κατασκευή της συσκευής μιλάνε από μόνα τους. Με απλά λόγια, τα πλαστικά δε θα τρίζουν!

 

2.   Πόσα τετραγωνικά καλύπτει ο αφυγραντήρας;

Επιλέξτε τον σωστό αφυγραντήρα με βάση τα τετραγωνικά του χώρου που θα πρέπει να καλύψει. Δύο παράγοντες καθορίζουν το πόσα τετραγωνικά καλύπτει ένας αφυγραντήρας. Τόσα λίτρα νερού μπορεί να συλλέξει ο συμπιεστής την ημέρα [12L, 13L, 20L, 25L] ή η ικανότητα αφύγρανσης που διαθέτει ο τροχός γεμάτος με το αφυγραντικό υλικό Zeolite και η ροή αέρα του αφυγραντήρα, δηλαδή τη δύναμη του ανεμιστήρα στο πόσο όγκο αέρα μπορεί να μετακινήσει, άρα και να αφυγράνει η συσκευή.

Kulhaus alpha Q13L καλύπτει έως 60 τ.μ. περίπου
Kulhaus alpha Q20L καλύπτει έως 80 τ.μ. περίπου
Kulhaus alpha Q13L Pro καλύπτει έως 60 τ.μ. περίπου
Kulhaus alpha Q20L Pro καλύπτει έως 80 τ.μ. περίπου
Kulhaus Qualis 12L ion καλύπτει έως 60 τ.μ. περίπου
Kulhaus Qualis 20L ion καλύπτει έως 80 τ.μ. περίπου
Kulhaus Qualis 25L ion καλύπτει έως 100 τ.μ. περίπου
Kulhaus DDQ10L καλύπτει έως 80 τ.μ. περίπου

 

3.   Ο πιο αθόρυβος αφυγραντήρας;

Ο θόρυβος του αφυγραντήρα δεν είναι μόνο η τιμή dB που αναφέρεται στα τεχνικά χαρακτηριστικά. Η εμπειρία μας μάς λέει ότι ο θόρυβος του αφυγραντήρα κατά τη λειτουργία του είναι εξίσου σημαντικό κριτήριο επιλογής αφυγραντήρα. Ερχόμαστε και πάλι στη συζήτηση για την ποιότητα κατασκευής αφυγραντήρα. Όσο πιο ποιοτικός είναι ο συμπιεστής (compressor) τόσο πιο αθόρυβη η λειτουργία του αφυγραντήρα. Όσο πιο ποιοτικός ο ανεμιστήρας που κινεί τον αέρα στο χώρο, τόσο πιο αποτελεσματική, αλλά και αθόρυβη η λειτουργία του αφυγραντήρα. Το ίδιο ισχύει και με τα πλαστικά μέρη του αφυγραντήρα. Η ποιότητα και στιβαρή κατασκευή εγγυώνται ότι ο αφυγραντήρας δε θα τρίζει κατά τη λειτουργία του.
Η Kullhaus έχει ενσωματώσει τεχνολογίες μείωσης του θορύβου, όπως μόνωση συμπιεστή, υλικά απορρόφησης κραδασμών και αθόρυβα πτερύγια ανεμιστήρα. Στόχος μας παραμένει να κατασκευάζουμε τους πιο αθόρυβους αφυγραντήρες της αγοράς!

Η πλήρως αθόρυβη λειτουργία του αφυγραντήρα είναι απλά ανέφικτη. Φανταστείτε όμως έναν αφυγραντήρα που τα πλαστικά του τρίζουν. Ή έναν αφυγραντήρα που κατά τη λειτουργία του «συγχρονίζει». Φανταστείτε τέλος έναν αφυγραντήρα που με τον καιρό αρχίζει να κάνει περίεργους θορύβους εξαιτίας της ελλιπούς ποιότητας. Η εμπειρία είναι τόσο ενοχλητική και κουραστική, που στο τέλος θα σταματήσετε να χρησιμοποιείτε τη συσκευή.  Επιμένουμε και σάς συνιστούμε να ακούσετε τον αφυγραντήρα να λειτουργεί πριν την αγορά. Μην εφησυχάζετε με τους αριθμούς και τα δεδομένα που δίνουν οι κατασκευαστές.

 

4.   Αφυγραντήρας κατανάλωση ρεύματος

Οικονομικοί αφυγραντήρες ΔΕΝ είναι αυτοί που κοστίζουν λιγότερα χρήματα στην κτήση. Οικονομικός αφυγραντήρας είναι αυτός που μακροπρόθεσμα θα καταναλώσει τη λιγότερη δυνατή ενέργεια. Σκεφθείτε ότι ο μέσος όρος χρήσης του αφυγραντήρα στο σπίτι είναι 4-6 ώρες ημερησίως.

Αφυγραντήρας κατανάλωση ρεύματος: ένα από τα πιο σημαντικά κριτήρια επιλογής αφυγραντήρα και ως εκ τούτου θα θέλαμε να επιστήσουμε ιδιαιτέρως την προσοχή στα τεχνικά χαρακτηριστικά που δίνονται στην αγορά.

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η κατανάλωση ενός αφυγραντήρα με συμπιεστή διαφέρει και καθορίζεται από τη θερμοκρασία χώρου και το ποσοστό σχετικής υγρασίας τη δεδομένη στιγμή. Γι’αυτόν ακριβώς το λόγο και για να υπάρχει η δυνατότητα συγκρισιμότητας, η κατανάλωση των αφυγραντήρων με συμπιεστή μετριέται στη θερμοκρασία των 27°C, με σχετική υγρασία 60%. Η κατανάλωση του αφυγραντήρα σε αυτές τις συνθήκες ονομάζεται Rated Power. Όταν λοιπόν ελέγχετε την κατανάλωση ενός αφυγραντήρα με συμπιεστή βεβαιωθείτε ότι αναγράφεται η κατανάλωση ως Rated Power.

Σας προσκαλούμε εκ νέου να δείτε από μόνοι σας, δια ζώσης, το ταμπελάκι με την κατανάλωση ρεύματος του αφυγραντήρα. Εκεί δε χωρούν παρερμηνείες… Εγγυόμαστε ότι οι αφυγραντήρες Kullhaus είναι σίγουρα από τους οικονομικούς αφυγραντήρες στην κατανάλωση ρεύματος στην Ευρώπη, αν όχι οι οικονομικότεροι.

Kulhaus alpha Q13L κατανάλωση Rated Power μόνο 145W
Kulhaus alpha Q20L κατανάλωση Rated Power μόνο 245W
Kulhaus alpha Q13L Pro κατανάλωση Rated Power μόνο 145W
Kulhaus alpha Q20L Pro κατανάλωση Rated Power μόνο 245W
Kulhaus Qualis 12L ion κατανάλωση Rated Power μόνο 170W
Kulhaus Qualis 20L ion κατανάλωση Rated Power μόνο 250W
Kulhaus Qualis 25L ion κατανάλωση Rated Power μόνο 290W

KULLSAVE  Energy Saving System

Επιπλέον εξοικονόμηση ενέργειας

Στη “Λειτουργία ρύθμισης επιθυμητής υγρασίας” του αφυγραντήρα, ρυθμίστε την σχετική υγρασία που επιθυμείτε, ιδανικά 50-55%. Ο αφυγραντήρας Kullhaus Qualis θα δουλέψει για όση ώρα χρειαστεί ώστε να επιτύχει τον στόχο. Στη συνέχεια ο συμπιεστής θα σταματήσει, ο ανεμιστήρας θα λειτουργήσει για 3 λεπτά περίπου στη χαμηλή σκάλα και ο αφυγραντήρας Kullhaus Qualis θα μπει σε κατάσταση ύπνου για 17 λεπτά. Στην κατάσταση ύπνου [θέση Standby] η κατανάλωση είναι μόνο ≤0.5W!

Μετά τα 17 λεπτά θα μπει σε λειτουργία μόνο ο ανεμιστήρας στη χαμηλή σκάλα λειτουργίας και για 3 λεπτά περίπου, προκειμένου να ελέγξει τη σχετική υγρασία δωματίου. Αν η σχετική υγρασία έχει αυξηθεί +3% πάνω από το επίπεδο που έχουνε ορίσει, ο αφυγραντήρας Kullhaus Qualis θα μπει σε λειτουργία αφύγρανσης. Σε αντίθετη περίπτωση, ο αφυγραντήρας θα μπει και πάλι σε κατάσταση ύπνου για επιπλέον 17 λεπτά, και ο κύκλος εξοικονόνησης ενέργειας θα συνεχιστεί.

5.  ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΑΥΤΟΜΑΤΗΣ ΑΦΥΓΡΑΝΣΗΣ

Για τους αφυγραντήρες Kullhaus σειρά Qualis πιέστε το πλήκτρο Auto για να ενεργοποιήσετε τη λειτουργία αυτόματης αφύγρανσης. Η συσκευή δουλεύει αυτόματα βάσει της υγρασίας χώρου που ανιχνεύει και σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα [Έξυπνη Λειτουργία Αυτόματης Αφύγρανσης TRI-COLORS LIGHT.].

Σχετ.Υγρ. % Δωματίου Ένδειξη Συμπιεστής Ταχύτητα ανεμιστήρα
ΣΥ% > 65% Κόκκινο Δουλεύει Υψηλή
55% ≦ ΣΥ% ≦65% Πράσινο Δουλεύει Μεσαία
ΣΥ% <55% Μπλέ Δε δουλεύει Χαμηλή

 

6.   ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΕΓΝΩΜΑ ΡΟΥΧΩΝ

Η δυνατότητα για στέγνωμα ρούχων θα σας είναι εξαιρετικά χρήσιμη! Οι αφυγραντήρες Kullhaus διαθέτουν λειτουργίας στεγνώματος ρούχων. Απλά πατάτε το αντίστοιχο πλήκτρο στον πίνακα ελέγχου και ο αφυγραντήρας θα λειτουργεί σε Συνεχή Λειτουργία [Continuous Operation], στην υψηλή ταχύτητα ανεμιστήρα, για 6 ώρες. Στη συνέχεια ο αφυγραντήρας απενεργοποιείται αυτόματα.

 

7.   ΑΦΥΓΡΑΝΤΗΡΑΣ ΙΟΝΙΣΤΗΣ

Oι αφυγραντήρες Kullhaus Qualis και ο αφυγραντήρας με ζεόλιθο Kullhaus DDQ10L διαθέτουν ενσωματωμένο ισχυρό ιονιστή. Η χρήση του ιονιστή εξασφαλίζει ακόμη πιο υψηλή ποιότητα καθαρού αέρα, ο οποίος θα είναι απαλλαγμένος από δυσάρεστες οσμές και σκόνη.

 

8.   ΑΦΥΓΡΑΝΤΗΡΑΣ ΚΑΙ ΦΙΛΤΡΟ HEPA

Πελάτες μας ρωτάνε γιατί οι αφυγραντήρες Qualis δεν έχουν επιπλέον φίλτρο αέρα;

Να τονίσουμε ότι οι αφυγραντήρες Kullhaus Qualis διαθέτουν ενσωματωμένο ιονιστή, αντιβακτηριδιακό φίλτρο αέρα και φίλτρο ενεργού άνθρακα, που βρίσκεται στην πλάτη του αφυγραντήρα. Βρίσκεται δηλαδή στο σημείο που ο αφυγραντήρας ρουφάει τον αέρα δωματίου ώστε να τον αφυγράνει. Κατ’αυτό τον τρόπο, o αέρας περνάει υποχρεωτικά από το αντιβακτηριακό φίλτρο.

Στην Kullhaus μελετήσαμε εκτενώς την περίπτωση τοποθέτησης ενός επιπλέον φίλτρου αέρα για ακόμα αποδοτικότερο καθαρισμό του αέρα. Το μόνο φίλτρο που θα μπορούσαμε να τοποθετήσουμε για να διατηρήσουμε υψηλά στάνταρντ ποιότητας θα ήταν ένα πραγματικό φίλτρο True HEPA. Η τοποθέτηση οποιουδήποτε φίλτρου, πόσο μάλλον φίλτρου HEPA [λόγω σημαντικού πάχους εάν πρόκειται για πραγματικό φίλτρο και όχι για απομίμηση] δημιουργεί σημαντικά προβλήματα.

Οι μετρήσεις έδειξαν ότι από τη στιγμή που τοποθετηθεί επιπλέον φίλτρο αέρα σε οποιονδήποτε αφυγραντήρα, τότε αυτός χάνει μεγάλο μέρος από την αποδοτικότητά του. Η ροή αέρα του αφυγραντήρα μειώνεται σημαντικά. Αυτό σημαίνει ότι εκεί που ένας αφυγραντήρας έχει ροή αέρα 155 m³/h, με την τοποθέτηση φίλτρου αέρα πέφτει περίπου στα 100-120 m³/h ! Η ικανότητα αφύγρανσης μειώνεται κατά 15-20%. Με άλλα λόγια τα τετραγωνικά μέτρα που μπορεί να καλύψει ο αφυγραντήρας μειώνονται κατά 20-30% [τα 120m² γίνονται περίπου 90m²!]. Όσο περισσότερα τα φίλτρα τόσο περισσότερο “μπουκώνει” ο αφυγραντήρας.

Σε κάθε περίπτωση, η δουλειά του αφυγραντήρα είναι να αφαιρεί την υπερβολική υγρασία από το χώρο και όχι ο καθαρισμός του αέρα. Όλες οι άλλες διαφημιζόμενες ικανότητες είναι αφενός κακής ποιότητας, αφετέρου μειώνουν μετά βεβαιότητας την απόδοση του αφυγραντήρα.

 

9.   ΜΟΝΙΜΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΑΦΥΓΡΑΝΤΗΡΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ

Σχεδόν όλοι οι αφυγραντήρες στην αγορά προσφέρουν τη δυνατότητα μόνιμης σύνδεσης του αφυγραντήρα στην αποχέτευση. Είναι όμως σύνηθες αυτή η λειτουργία να καταλήγει στο φιάσκο · το νερό να μη ρέει από το σωληνάκι προς την αποχέτευση, αλλά να καταλήγει στο δοχείο νερού του αφυγραντήρα. Αποτέλεσμα, το δοχείου νερού να γεμίζει και ο αφυγραντήρας να σταματά τη λειτουργία του. Στην Kullhaus δουλέψαμε πάνω σε αυτή τη δυνατότητα-ευκολία [drainage] και μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι οι αφυγραντήρες Kullhaus θα αδειάζουν το νερό που συλλέγουν στην αποχέτευση. Για να είμαστε σίγουροι, συμπεριλάβαμε στη συσκευασία το σωστό σωληνάκι που με σιγουριά θα κάνει τη δουλειά.

 

10.   ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΑΦΥΓΡΑΝΤΗΡΑ ΑΠΟ ΔΙΑΚΟΠΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

Πρόκειται για πολύ χρηστικό χαρακτηριστικό που όλοι οι αφυγραντήρες Kullhaus διαθέτουν. Θα ξεκινήσουν και πάλι να λειτουργούν με το που το ρευματοδότηση αποκατασταθεί. Λειτουργία σχεδόν απαραίτητη ώστε η μόνιμη σύνδεση του αφυγραντήρα με την αποχέτευση να έχει νόημα.

 

11.   COMPACT ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ

Oι αφυγραντήρες Kullhaus δεν είναι ογκώδεις. Έχουν σχεδιαστεί για να ταιριάζουν με τον καλύτερο τρόπο στην αισθητική του χώρου. Μεταφέρονται με ευκολία σε οποιοδήποτε μέρος του σπιτιού, και αποθηκεύεται εξίσου εύκολα όταν δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αν αναζητάται έναν αφυγραντήρα με ιδιαίτερα μικρές διαστάσεις, σχεδιάσαμε τον αφυγραντήρα Kullhaus alpha Q13L compact. Καλύπτει περίπου 80m² και οι διαστάσεις του είναι 360×234×569 mm (ΠxΒxΥ).

Δείτε τη σειρά αφυγραντήρων Kullhaus

- υψηλότερα στάνταρτ ποιότητας κατασκευής
- χαμηλότερη δυνατή κατανάλωση
- αθόρυβη λειτουργία
- minimal σχεδιασμός