... Skip to main content

αφυγραντήρας με ζεολιθο ή συμπιεστη; Αυτό είναι το πιο σύνηθες ερώτημα που λαμβάνουμε από τους πελάτες μας. Σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στο παραπάνω ερώτημα με σκοπό να σάς βοηθήσουμε να επιλέξετε το κατάλληλο αφυγραντήρα για τις ανάγκες σας. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να μάς καλέσετε στο 210 3236672, 210 3233766.

αφυγραντήρες με συμπιεστή [compressor]

Ρίχνοντας μια ματιά στην αγορά θα διαπιστώσετε ότι κυκλοφορούν εκατοντάδες μοντέλα αφυγραντήρων, τα οποία διαθέτουν διαφορετικές λειτουργίες και απευθύνονται σε διαφορετικά… βαλάντια. Ως γνωστόν, η πλειονότητα των αφυγραντήρων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο εμπόριο βασίζονται στη τεχνολογία με συμπιεστή (μοτέρ), ένα είδος λειτουργίας που ήδη έχει μετράει 40 χρόνια ζωής. Για να πάρετε μια ιδέα για το πώς λειτουργεί, ο συμπιεστής ουσιαστικά ρουφάει τον αέρα του δωματίου και εν συνεχεία φροντίζει μέσω μίας ειδικής διαδικασίας o αέρας να διοχετευτεί στο εσωτερικό του μηχανήματος σε μια ψυχρή επιφάνεια. Αυτή η «συνάντηση» ψυχρού και θερμού αέρα, προκαλεί την αφαίρεση των σωματιδίων του νερού, τα οποία σε υγρή μορφή πλέον, οδηγούνται στο ειδικό δοχείο συλλογής νερού (ή σε σωληνάκι που συνδέεται με την αποχέτευση).

αφυγραντήρες με ζεόλιθο [desiccant]

Εκτός όμως, από τους «παραδοσιακούς» αφυγραντήρες με συμπιεστή, τα τελευταία χρόνια έχει κάνει την εμφάνισή του στην αγορά κι ένας νέος τρόπος καταπολέμησης της υγρασίας, ο οποίος βασίζεται στη χρήση του Ζεόλιθου (Desiccant), ενός φυσικού ξηραντικού υλικού που μπορεί να λειτουργήσει ως μέσο αφύγρανσης. Ο αφυγραντήρας με Ζεολίθο ακολουθεί μία πιο «εναλλακτική» προσέγγιση σε σχέση με τον συμπιεστή, καθώς ο ειδικός δίσκος Ζεόλιθου που βρίσκεται στο εσωτερικό του αφυγραντήρα «συναντιέται» με τον αέρα δωματίου και «φυλακίζει» την υγρασία. Στο τελευταίο στάδιο της διαδικασίας, προκαλείται θερμότητα στο Ζεόλιθο και έτσι το νερό που έχει δημιουργηθεί οδηγείται προς τον κάδο συμπυκνωμάτων, ενώ ο ζεστός αέρας που είναι απαλλαγμένος από την υγρασία διοχετεύεται στην ατμόσφαιρα.

Πότε χρειάζομαι αφυγραντήρα με ζεολιθο;

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ο αφυγραντήρας με ζεόλιθο πρέπει να χρησιμοποιείται σε χώρους όπου είτε δεν υπάρχει θέρμανση είτε η θέρμανση είναι περιστασιακή και ανεπαρκής.

Γενικός κανόνας: σε δωμάτια όπου η θερμοκρασία χώρου είναι κάτω των 15°C τότε θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ο αφυγραντήρας με ζεόλιθο [ desiccant ]. Είναι ο μόνος τύπος αφυγραντήρα που λειτουργεί ανεπηρέαστα από 1°C.

Παραδοσιακά στην Ευρώπη ο αφυγραντήρας με ζεόλιθο χρησιμοποιείται σε εξοχικά σπίτια, σε τροχόσπιτα, σε αποθήκες, κλπ. Με άλλα λόγια σε χώρους όπου δεν έχουν θέρμανση. Στις μέρες μας όμως, πολλές μόνιμες κατοικίες θερμαίνονται ανεπαρκώς, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται σοβαρά προβλήματα υγρασίας και μούχλας.

αφυγραντήρας με ζεολιθο ή συμπιεστή: ποιόν να διαλέξω;

Αφενός θα πρέπει να γνωρίζεται ότι ο αφυγραντήρας με συμπιεστή έχει προδιαγραφές να λειτουργεί σε θερμοκρασίες 5 έως 35℃. Αφετέρου, όσο πιο χαμηλή η θερμοκρασία χώρου, τόσο μικρότερη η συλλογή νερού. Με άλλα λόγια, σε θερμοκρασίες κάτω των 15℃ ο αφυγραντήρας με συμπιεστή γίνεται αναποτελεσματικός, μειώνεται η ικανότητα αφύγρανσης.

Αντιθέτως, ο αφυγραντήρας τεχνολογίας desiccant Kullhaus DDQ10L  λειτουργεί σε θερμοκρασίες 1 έως 40℃ ανεπηρέαστα, χωρίς να μειώνεται η απόδοση.

Ο αέρας δωματίου οδηγείται στον περιστρεφόμενο τροχό με το αφυγραντικό υλικό Zeolite. Το ξηραντικό υλικό απορροφά την υπερβολική υγρασία και οι σταγόνες καταλήγουν στο δοχείο συλλογής νερού του αφυγραντήρα.

Η θερμική αντίσταση 420/720W και ο ανεμιστήρας στο εσωτερικό του αφυγραντήρα διοχετεύουν θερμό αέρα πάνω στο Zeolite, απομακρύνοντας την υγρασία που έχει συσσωρεύσει. Στόχος είναι το Zeolite να στεγνώνει έτσι ώστε να απορροφά συνεχώς την υπερβολική σχετική υγρασία. Ο αέρας που διαχέεται στο δωμάτιο από τον αφυγραντήρα με ζεόλιθο είναι στεγνός και 10-12°C θερμότερος απ’ ότι ο αέρας δωματίου που εισήλθε στον αφυγραντήρα.

Συμπέρασμα

Όταν η θερμοκρασία χώρου είναι μικρότερη από 15℃ πρέπει να χρησιμοποιείται αφυγραντήρας με ζεόλιθο [desiccant]. Είναι ο μόνος τύπος αφυγραντήρα που λειτουργεί ανεπηρέαστα σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Όταν η θερμοκρασία χώρου είναι μεγαλύτερη από 15℃ συνιστάται η χρήση αφυγραντήρα με συμπιεστή [compressor]. Αφενός έχει μεγαλύτερη αφυγραντική ικανότητα, αφετέρου έχει πολύ χαμηλότερη κατανάλωση ρεύματος.

Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε το άρθρο “αφυγραντήρας με ζεολιθο τι είναι;”

Kullhaus logo small

αφυγραντήρας με ζεολιθο Kullhaus DDQ10L

- αφυγραντήρας με ζεόλιθο / desiccant
- Κάλυψη 100m² περίπου
- Ροή αέρα 120 m³/h

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

αφυγραντήρας με ζεολιθο Kullhaus DDQ10L

- αφυγραντήρας με ζεολιθο
- Κάλυψη 100m² περίπου

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ