... Skip to main content

Αφυγραντήρας συχνές ερωτήσεις

Γιατί εμφανίζονται σταγόνες νερού στα παράθυρα/ντουλάπες/τοίχους;

Είναι βασικός κανόνας της Φυσικής ότι εάν η επιφάνεια είναι αρκετά κρύα και εάν υπάρχουν αρκετοί υδρατμοί στον αέρα τότε θα δημιουργηθεί αυτό το φαινόμενο. Αυτό σημαίνει σχετικά με τα παράθυρα, είτε είναι διπλά ή μονά, ότι από τη στιγμή που είναι αρκετά κρύα και υπάρχει αρκετή υγρασία στον αέρα τότε οι σταγόνες νερού είναι αναπόφευκτες.

Από πού προέρχεται το νερό;

Όλοι παράγουμε νερό στεγνώνοντας ρούχα στο εσωτερικό του σπιτιού, βράσιμο νερού στην κατσαρόλα, κάνοντας μπάνιο, κλπ. Πρόκειται για μία συνεχή διαδικασία που δεν τελειώνει ποτέ. Μπορώ να απαλλαγώ απλά ανοίγοντας τα παράθυρα; Αυτό ενδείκνυται στις ηλιόλουστες μέρες του καλοκαιριού, αλλά το χειμώνα το άνοιγμα των παραθύρων θα οδηγήσει απλά στην απώλεια της θερμότητας του σπιτιού. Χάσιμο χρήματος δηλαδή και όταν βρέχει περισσότερη υγρασία θα μπει στο σπίτι.

Ιδανικές συνθήκες υγρασίας στο σπίτι

Εάν η σχετική υγρασία είναι πάνω από 60%, ο εσωτερικός αέρας ταξινομείται ως πολύ υγρός. Ένα τόσο υψηλό επίπεδο θα δημιουργήσει τις συνθήκες ανάπτυξης μούχλας και θα θέσει σε κίνδυνο τόσο τον άνθρωπο όσο και για το σπίτι (έππιπλα, τοιχοποιία, κα). Εάν η υγρασία είναι πολύ υψηλή, μπορεί να προκαλέσει κρίσεις άσθματος. Ακόμη χειρότερα, έχει διαπιστωθεί ότι η αλληλουχία μεταξύ της έκθεσης στη μούχλα με συμπτώματα σοβαρές αλλεργιακές αντιδράσεις στο αναπνευστικό σύστημα – ακόμη και σε υγιείς ανθρώπους.

Οι ιδανικές συνθήκες υγρασίας εσωτερικού χώρου κυμαίνεται συνήθως σε ένα εύρος από 50% έως 60%. Σε αυτό το εύρος, ο εσωτερικός αέρας προάγει τη συνολική ευεξία και μας χαρίζει μια αίσθηση άνεσης. Βοηθά στην πρόληψη προβλημάτων όπως η ανάπτυξη μούχλας (υπερβολικά υψηλή υγρασία) και η ξηρότητα (υπερβολικά χαμηλή υγρασία), διασφαλίζοντας τη μακροζωία των επίπλων και των ξύλινων κατασκευών. Τέλος, η σωστή υγρασία συνεπικουρεί στον έλεγχο της θερμοκρασίας χώρου, ενισχύοντας την ενεργειακή απόδοση σε σπίτια και γραφεία.

Κάνει ο αφυγραντήρας για ολόκληρο το σπίτι;

Ο αφυγραντήρας  μπορεί να αφυγράνει τόσα κυβικά μέτρα χώρου,  όσο  ο  όγκος  αέρα  που  ο ανεμιστήρας του μπορεί να  επηρεάσει (ο 12L μπορεί να ελέγξει ένα σπίτι 2 υπνοδωματίων, ο 20L ένα  σπίτι 3 υπνοδωματίων και ο 25L ένα  σπίτι 4 υπνοδωματίων). Επιπλέον, βοηθάει το γεγονός ότι ο υγρός αέρας κινείται πάντα στους ξηρούς χώρους. Από τη στιγμή που αφήνετε όλες τις ενδιάμεσες πόρτες ανοιχτές ο αφυγραντήρας θα μπορέσει να καταπολεμήσει σε ολόκληρο το σπίτι τις σταγόνες νερού στις επιφάνειες και τη μούχλα.

Όταν χρησιμοποιώ αφυγραντήρα να έχω ανοιχτά παράθυρα;

Όταν χρησιμοποιείτε αφυγραντήρα για να ελέγξετε τη σχετική υγρασία στο σπίτι σας ΔΕΝ θα πρέπει να έχετε ανοιχτά τα παράθυρα του σπιτιού! Αφενός, ο αφυγραντήρας δε θα σταματά να λειτουργεί προσπαθώντας να αφυγράνει και το χώρο εκτός σπιτιού. Αφετέρου, στόχος μας είναι να κρατήσουμε την εξωτερική υγρασία έξω από το σπίτι. Στην περίπτωση που θέλουμε να αερίσουμε το σπίτι το πρωί, μπορούμε να το κάνουμε για λίγη ώρα, σβήνοντας πρώτα τον αφυγραντήρα. Είναι σαν να είχατε σε λειτουργία τη θέρμανση με ανοιχτά παράθυρα. Όταν τελειώσουμε τον αερισμό του σπιτιού, τότε θέτουμε και πάλι σε λειτουργία τον αφυγραντήρα.

Τί συμβαίνει με τις μαύρες κηλίδες μούχλας στα παράθυρά μου και την καμπίνα της ντουζιέρας;

Η μούχλα αναπτύσσεται σε επίπεδο σχετικής υγρασίας 68%, οι σταγόνες νερού στο 100%. Μπορεί δηλαδή να έχετε μούχλα αλλά ακόμα καθαρά παράθυρα. Ο αφυγραντήρας θα αποτρέψει την περαιτέρω ανάπτυξη της μούχλας και από τη στιγμή που καθαρίσετε τη μούχλα, θα εξαφανιστεί πλήρως.

Τοποθετώ τον αφυγραντήρα στο δωμάτιο με τις δυσμενέστερες συνθήκες;

Μπορείτε εάν θέλετε να τον τοποθετήσετε στο πιο προβληματικό δωμάτιο για αρχή και στη συνέχεια να τον μετακινήσετε κάπου πιο βολικά όταν δείτε ότι το πρόβλημα είναι υπό έλεγχο. Εάν σας απασχολούν μόνο οι σταγόνες νερού στα παράθυρα, η τοποθέτηση του αφυγραντήρα σε κεντρικό σημείο θα λύσει το πρόβλημα για ολόκληρο το σπίτι.

Οι αφυγραντήρες έχουν υψηλή κατανάλωση;

Ο  αφυγραντήρας  με  compressor  έχει  μικρό  λειτουργικό  κόστος.  Ο  αφυγραντήρας  δεν  θα  λειτουργεί  όλη  την  ώρα, καθώς  θα  ελέγχεται  από  τον  υγροστάτη  του.  Δεύτερον,  είναι  αρκετά  ακριβό  να  ζεστάνετε  ένα  υγρό  σπίτι  και  θα δείτε μείωση στα έξοδα θέρμανσης από τη στιγμή που θα αρχίσετε να χρησιμοποιείτε τον αφυγραντήρα. Οι  αφυγραντήρες  σειράς    platinum  χρησιμοποιούν  πολύ  λιγότερο ηλεκτρικό  ρεύμα  συγκριτικά  με  άλλους αφυγραντήρες με compressor  που υπάρχουν στην αγορά.

Τί είναι ο υγροστάτης;

Όπως ακριβώς έχετε θερμοστάτη για να ελέγξετε τη θέρμανση, έτσι έχετε έναν θερμοστάτη στον αφυγραντήρα σας. Αυτός θα ελέγχει πότε ο αφυγραντήρας θα λειτουργεί και πότε θα σβήνει, βάσει των ρυθμίσεών σας, χωρίς εσείς να ανησυχείτε γιʼ αυτό.
Θα έπρεπε να θέσω τον αφυγραντήρα σε λειτουργία για λίγες ώρες;
Όχι, αφήστε τον να λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο και απλά αφήστε τον υγροστάτη του αφυγραντήρα να αποφασίσει πότε να μπει σε λειτουργία. Όλοι οι αφυγραντήρες Kullhaus διαθέτουν υγροστάτη χώρου ακριβείας.

Μόνιμη σύνδεση αφυγραντήρα με την αποχέτευση

Όλοι οι αφυγραντήρες Kullhaus μπορούν να συνδεθούν με συνεχή ροή στην αποχέτευση. Απλά συνδέστε το σωληνάκι στην ειδική υποδοχή του αφυγραντήρα και βεβαιωθείτε ότι η άλλη άκρη του σωλήνα καταλήγει στην αποχέτευση. Το σωληνάκι θα πρέπει να έχει ρύση προς την αποχέτευση, να μπορεί να ρέει το νερό προς τα κάτω και να μην εγκλωβίζεται στο σωληνάκι. Γι’ αυτό το λόγο ο αφυγραντήρας θα πρέπει να τοποθετηθεί σε κάποιο σχετικό ύψος (και όχι στο δάπεδο), προκειμένου το σωληνάκι να έχει καθοδική θέση. Βεβαιωθείτε ότι το σωληνάκι δε μπλοκάρεται, έτσι ώστε το νερό να ρέει ελεύθερα προς τα κάτω.

Ο αφυγραντήρας βοηθάει στα προβλήματα αλλεργίας;

Ο αφυγραντήρας θα μειώσει τη σχετική υγρασία στο σπίτι, κάτι που θα αποτρέψει μικροοργανισμούς σκόνης και άλλα παράσιτα να αναπτυχθούν. Κατʼ αυτό τον τρόπο ο αφυγραντήρας μπορεί να βοηθήσει με τις αλλεργίες.

Πώς διατηρώ τον αφυγραντήρα σε καλή κατάσταση;

Προκειμένου να διατηρηθεί ο αφυγραντήρας σε καλή κατάσταση, η απόδοσή του να είναι η μέγιστη και να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής του, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ελέγχετε συχνά το φίλτρο και να το καθαρίζετε σύμφωνα με το εγχειρίδιο χρήσεων. Εάν ο αφυγραντήρας λειτουργεί σε μόνιμη βάση, το φίλτρο μπορεί να φράξει με σκόνη και σωματίδια.

·       Το φίλτρο πρέπει να καθαρίζεται κάθε δύο εβδομάδες.
·       Ποτέ μη χρησιμοποιείτε τη συσκευή χωρίς το φίλτρο αέρα!
·       Συμβουλή: τοποθετήστε τον αφυγραντήρα σε κάποιο έπιπλο με σταθερή και επίπεδη επιφάνεια και όχι στο δάπεδο.

Kullhaus logo small

Δείτε τη σειρά αφυγραντήρων Kullhaus

- υψηλότερα στάνταρτ ποιότητας κατασκευής
- χαμηλότερη δυνατή κατανάλωση
- αθόρυβη λειτουργία
- minimal σχεδιασμός