αφυγραντήρας μπάνιου… υπάρχει;
αφυγραντήρας μπάνιου – όλο και περισσότεροι πελάτες μας ρωτάνε εάν η Sani hellas διαθέτει αφυγραντήρες μπάνιου. Γιατί μπάνιου; Διότι πολύ απλά ο συλλογισμός είναι ο ακόλουθος: το μπάνιο είναι ο χώρος που εμφανίζει τα περισσότερα προβλήματα υψηλής υγρασίας. Το μπάνιο είναι το πιο υγρό δωμάτιο του σπιτιού, μούχλα αρχίζει να αναπτύσσεται, μαύρα στίγματα στη μπανιέρα και τη ντουζιέρα. Ως εκ τούτου “αν τοποθετήσω έναν αφυγραντήρα στο μπάνιο και ξενοιάζω.”
Πού τοποθετούνται οι ηλεκτρικές συσκευές στο μπάνιο;
Για να απαντήσουμε στο ερώτημα εάν υπάρχει αφυγραντήρας μπάνιου, θα πρέπει αρχικά να δούμε ποιες ηλεκτρικές συσκευές επιτρέπεται να τοποθετηθούν στο μπάνιο και πιο συγκεκριμένα που ακριβώς στο μπάνιο. Βάσει της ευρωπαϊκής οδηγίας ηλεκτρικές συσκευές χωρίς ιδιαίτερα υψηλό βαθμό προστασίας IP μπορούν να τοποθετηθούν αποκλειστικά και μόνο έξω από τις ζώνες 1 και 2.
Η λάθος ερώτηση: τοποθετείται ο αφυγραντήρας στο μπάνιο;
Ως επί το πλείστων οι οικιακοί αφυγραντήρες έχουν βαθμό προστασίας IP20 και δεν παρέχει καμία προστασία όταν έρθει σε επαφή με το υγρό στοιχείο. Δεν τίθεται λοιπόν καν θέμα συζήτησης για το αν ο αφυγραντήρας τοποθετείται στο μπάνιο. Η απάντηση είναι ΟΧΙ ο αφυγραντήρας δεν τοποθετείται στο μπάνιο. Ούτε υπάρχει αφυγραντήρας μπάνιου!*
Ο αφυγραντήρας δεν θα έχει ποτέ υψηλό βαθμό προστασίας γιατί η όλη λογική πίσω από το βαθμό προστασίας IP είναι να αποδείξει ότι το προϊόν είναι επαρκώς σφραγισμένο ώστε ξένα πράγματα να μην μπούνε στο εσωτερικό του. Η όλη λογική ενός αφυγραντήρα είναι να μην είναι ερμητικά σφραγισμένος, έτσι ώστε τα πράγματα να μπορούν να εισέλθουν στο εσωτερικό του (δηλαδή εισροή υγρού αέρα και διάχυση ξηρού αέρα προς τα έξω).
*Εξ ορισμού εξαιρούνται επαναφορτιζόμενες συσκευές κρυστάλλων, που παραπλανητικά βαφτίζονται αφυγραντήρες. Εξαιρούνται επίσης οι αφυγραντήρες πισίνας που κατασκευάζονται με συγκεκριμένες προδιαγραφές και τοποθετούνται ψηλά στον τοίχο, μακριά από το νερό.
Σωστή χρήση του αφυγραντήρα
Ο αφυγραντήρας θα πρέπει να είναι μέρος της καθημερινότητάς μας. Η συσκευή που χρησιμοποιούμε καθημερινά, όπως η καφετιέρα και η τηλεόραση. Προπάντων όταν στο σπίτι υπάρχουν παιδιά και η χρήση του μπάνιου είναι πολύ συχνή.
Η μόνη λύση για την αντιμετώπιση της υγρασίας στο μπάνιο είναι η καταπολέμησή της τη στιγμή που εμφανίζεται. Εάν δεν συμβεί αυτό, η δημιουργία και ανάπτυξη μούχλας είναι αναπόφευκτη, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες και ιδίως εάν το λουτρό δεν διαθέτει ικανοποιητικό σύστημα εξαερισμού. Το λουτρό θα πρέπει να παραμένει πάντα στεγνό και γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να χρησιμοποιείτε τον αφυγραντήρα σωστά..
Κάθε φορά που χρησιμοποιείται το λουτρό για ντους ή για μπάνιο ανοίξτε την πόρτα και τοποθετήστε τον αφυγραντήρα ακριβώς κάτω από την κάσα της πόρτας. Όχι μέσα στο υγρό μπάνιο όπου το δάπεδο μπορεί να είναι βρεγμένο.
Η υγρασία έχει την τάση από τη φύση της να μετοικεί προς το ξηρό σημείο του χώρου, άρα προς τον αφυγραντήρα. Επίσης η αφυγραντήρας δημιουργεί ροή αέρα, με αποτέλεσμα να φιλτράρει τον υγρό αέρα του λουτρού. Όσο μεγαλύτερη η ροή αέρα του αφυγραντήρα τόσο πιο γρήγορα θα στεγνώσει το λουτρό. Με αυτό τον τρόπο εμποδίζουμε την ανάπτυξη μούχλας και θα διατηρούμε το λουτρό στεγνό συνεχώς, χωρίς την ανάγκη να τοποθετηθεί ο αφυγραντήρας σε μια πιθανώς επικίνδυνη θέση.
Διαβάστε τον πλήρη οδηγό Αφυγραντήρας σωστή χρήση!